2013. július 8., hétfő

Húsvéti kalács és briós

Igen, ezek még Húsvétkor készültek. Minden évben új receptet próbálok ki, hogy megtaláljam a számunkra legtökéletesebbet. Még jövőre is új recept után nézhetek. Finom lett, de nem az igazi.
Sarokkonyhánál leltem a receptre. Nagyon jó fázisképeket készített, szóval a linkre kattintva megnézhetitek. Én is leírom a receptet azzal a kicsi változtatással ahogy én elkészítettem.

50dkg liszt
3dkg élesztő
2,5dl tej
2 tojássárgája
8dkg cukor
10dkg langyos olvasztott vaj
csipet só

Egy kevés cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, beleütjük a tojássárgákat, cukrot, sót, az élesztős tejet, a vajat, és annyi tejet amitől szépen összeáll a tészta. Szépen kidagasztjuk. Letakarva kelesztjük 20 percig, ekkor kettévesszük, az egyik felét amiből a kalács lesz visszatesszük még kelni. Megcsináljuk a briósokat: a tésztát 32 db-ra vágjuk(4be, aztán megint 4be, és még egyszer). 4db-ból lesz egy briós, mindegyik darabot 15cm-es rúddá sodrunk.2 rudat vízszintesen, 2-t pedig függőlegesen helyezünk el egymásra, úgy, hogy az egyik rúd alatt menjen és a másik fölött. Minden második rudat az óramutató járásával megegyezően ráhajtunk a mellette lévőre.Majd amikor körbe értünk mind a négyen, a maradék néggyel az ellentétes irányban is elvégezzük. A végeket összecsípjük és behajtjuk a briós alá. Lekenjük a felvert tojásfehérjével és hagyjuk pihenni 20 percet. Ezalatt 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Kb. 15 percig sütjük.
Nekiláthatunk a kalácsnak. 4 részre osztjuk a tésztát, 3at ugyanolyan hosszúságúra sodrunk, a negyediket pedig kétszer olyan hosszúra. Összefonjuk a 3 szálat, majd a hosszúból csinálunk egy ovális formát amire ráhelyezzük a kalácsot. Ezt is lekenjük, 20 percig pihentetjük, majd mehet a briós után a sütőbe kb. 20 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése