2011. november 26., szombat

Habos citromtorta

Pénteken volt Legjobb Barinőm névnapja. Gondoltam nem bevont tortát csinálok neki, mert úgyis arra számít!:D Már rég kinéztem egy könyvből egy citromtortát.( Az a bizonyos sorozat amit most lehet megvenni, 13 ország nemzeti ételeit veszi sorra. Ez történetesen a második kötet a francia.) Szóval mondtam magamnak csak jó lesz mert fehérjehab van a tetején azt pedig úgyis szereti. Hát kb az is volt az egyetlen ami ízlett neki, ja meg a tésztája, ami egy sima omlós tészta!:D Hát igen én se voltam vele maradéktalanul elégedett, na nem az íze hanem a kinézete miatt. Hát ilyenre sikeredett:

Recept:
Tészta: 25dkg liszt
            só
            5dkg cukor
            1 tojás
            12,5 dkg vaj
            2 ek jéghideg víz
Krém: 350ml víz
           6,5 dkg búzaliszt
           6,5 dkg kukoricaliszt
           25 dkg cukor
           3 citrom
           4 tojássárgája
           3dkg vaj
Tojáshab: 4 tojásfehérje
                só
                15 dkg cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 40-50 percig hűtőben pihentetjük.Majd kinyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett formába tesszük. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. Ezalatt nekilátunk a krémnek. Felforraljuk a vizet. A kétféle lisztet és a cukrot egy edényben összekeverjük, majd felöntjük a vízzel, habverővel folyamatosan keverjük, össze ne csomósodjon. Felforraljuk és folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük.A 3 citromnak lereszeljük a héját és kettőnek kifacsarjuk a levét. Ezeket hozzákeverjük a krémhez. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vajat is. A krémet áttesszük egy hőálló tálba és gőz felett 15 percig, folyamatosan kevergetve főzzük. Kicsit kihűtjük. Ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. A tojásfehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. A megsült tortára nyomjuk habzsák segítségével. Visszarakjuk a sütőbe pár percre amíg színt kap a hab.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése