2013. július 12., péntek

Medvehagymás-túrós kocka

Idén is rendesen kihasználtuk a medvehagyma szezont. Rájöttem, hogy régen nagyon jó dolog volt ez, hogy nem mindig termett minden, sokkal jobban tud örülni az ember ha várhat valamire. Legalábbis én így vagyok ezzel. Persze medvehagyma krémlevessel kezdtünk az idén is. De készült többek között ez a pogácsa szerűség is. Eredetileg juhtúróval kellett volna készülnie, de persze amikor kéne az embernek sosincs a boltban. Jövőre kipróbálom úgy, mert biztos sokkal karakteresebb íze lenne. Na akkor jöjjön a recept:

50dkg liszt
25dkg margarin
25dkg túró(ha van juhtúró)
2dl tejföl
2 tojássárgája
só, ha nem juhtúróval készítjük
kb.20-25db medvehagyma

1/2dl tej
2,5dkg élesztő
1tk cukor

2 tojásfehérje enyhén felverve
10-15dkg reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, rászórjuk a felaprított medvehagyma harmadát, hajtogatjuk(gondolatban függőlegesen elharmadoljuk a tésztát, balról is és jobbról is behajtjuk, majd vízszintesen is fejben elharmadolva föntről lefelé ráhajtjuk a tésztát, illetve alulról aláhajtjuk a tésztát ), 1/4 órát pihentetjük. Újból kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma második harmadával, ismét hajtogatjuk és 1/4 órát pihentetjük. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a fehérjével, rászórjuk a sajtot. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra
Éles késsel egyforma kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még 10 percet kelesztjük, majd 25-30 percig sütjük.


Az eredeti recpet Az otthon ízei blogon található. Köszönet érte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése