2012. február 29., szerda

Gyors pogácsa

Ezt a pogácsát az almás-fahéjas muffin mellé sütöttem, hogy legyen valami sós is. A gasztro.miner.hu-n nézelődtem amikor megtaláltam JD konyha egyszerű és nagyszerű pogácsáját. Van egy pogácsa receptem ami nagyon finom, de ahhoz több idő kell. Majd azt is hozom, mert még nem is tettem fel a blogra.  Na de jöjjön ez a recept:

50dkg liszt
25dkg margarin
1kis pohár tejföl
2tojássárgája
2tk só
1kk cukor
1dl tej
3dkg élesztő

Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A margarint megolvasztom és összekeverem az összes hozzávalóval. Fél órát pihentetem. Ezalatt lereszelek egy kis sajtot és bemelegítem a sütőt 180-190 fokra.
 Ujjnyi vastagra kinyújtom, kiszaggatom, lekenem tojással és megszórom a reszelt sajttal. Aranybarnára sütöm.
Ennyi maradt másnapra!:)



2012. február 28., kedd

Almás-fahéjas muffin

Gyorsan össze szerettem volna dobni valami édességet vasárnapra, mert jöttek át haverok hozzánk. Ismét Tücsökbogárnál nézelődtem amikor megpillantottam az almás muffinját. Gondoltam ezt készítem el, kis változtatással. Nem bántam meg, nagyon finom lett.

És akkor jöjjön a recept ahogyan én csináltam:
10dkg vaj
14dkg cukor
1tk vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
2db tojás
20dkg liszt
1tk sütőpor
1dl tej
csipet só
1nagy alma/ 1,5 kisebb
1-1,5tk fahéj
2ek szeletelt mandula

A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a citromhéjat, a tojásokat, a sót és a tejet. Hozzákeverem a sütőporos lisztet. És legvégül a fahéjat illetve az apró kockákra vágott almát és a szeletelt mandulát.
Ezután kapszlival bélelt muffin tepsibe tesszük. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt megsütjük.

2012. február 26., vasárnap

Tejlepény

Tegnap este valami nagyon gyors édességet szerettem volna. Folyton a palacsinta ugrott be, azon belül is amerikai. De persze amellett is ott kell állni a konyhában. Ezek után ugrott be, hogy Tücsökbogárnál régebben láttam Tejlepényt, ami hasonlít a palacsintához. És nem mellesleg nagyon kevés dolog kell hozzá ami általában mindenkinél van otthon. Az eredeti recept 25x25ös tepsire szól. Nekem csak 25x 17cm-es van. Csak fele adagot készítettem és pont belefért a tepsibe.  A receptet úgy írom le ahogy én csináltam:

Fél liter tej
12,5dkg liszt
6dkg cukor
2db tojás
1cs vaníliás cukor
csipet só
csipet szódabikarbóna

A hozzávalókat csomómentesre keverem. Kivajazott kerámiatálba teszem. 220 fokos előmelegített sütőbe teszem, ha nagyon pirulna akkor lejjebb veszem olyan 180-200 fokra.Kb. 30 perc alatt kész lesz.
Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálalom. Lekvárral, de üresen is kitűnő.


2012. február 24., péntek

Sajtos-sonkás csigakenyér

A recept Mohától származik: itt megtalálható. Mindent ugyanúgy csináltam ahogy le van írva. Egyszer annyit változtattam h tettem bele egy evőkanál sikért mert csak BL55-ös lisztem volt itthon. Nagyon finom, tartalmas uzsonnára vagy tízóraira. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!


Nemsokára jövök ennek a diétásabb változatával, persze ha sikerül!:D

2012. február 18., szombat

BMW torta (cukormentes)

Valentin napon van Sógorom szülinapja,de csak tegnap köszöntöttük fel! Mivel imádja a BMW-ket nem volt kérdéses, hogy milyen tortát készítsek. Nem akartam olyat amilyet már készítettem: itt, ezért esett a választás erre a kocsira!

Cukor nélkül készült a torta, mert diétázik az ünnepelt! Készítettem pár fázisképet, recept után mutatom.
Mindkét recept Kiskuktáé csak átdolgozva.
Piskóta: kb: 20x30cm 
4 tojás
200g édesítő granulátum
175g teljes kiőrlésű liszt
175g sima liszt
1,5 dl olaj
1,5dl tej
1cs sütőpor

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját az édesítővel, az olajjal és a tejjel elkeverem. Hozzáöntöm a sütőporral elkevert lisztet. Ezt is elkeverem és óvatosan hozzákeverem a habot.
Sütőpapírral bélelt formába öntöm és 170-180 fokon tűpróbáig sütöm.

Csokikrém:
4 tojás
200g édesítő granulátum
2ek jó minőségű cukormentes kakaó
100g cukormentes étcsokoládé
200g vaj!!
Gőz fölé tehető tálba kimérem az édesítőt és a tojásokat. Robotgéppel jól kikeverem. A már forró gőz fölé teszem és addig keverem amíg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érzem a habot.
Ezután rászitálom a kakaót és hozzáadom az apróra tördelt csokit is, jól elkeverem. Átöntöm egy műanyag keverőtálba és hűtőfürdőbe teszem, ha már szobahőre hűlt, akkor hűtőbe teszem 2-3 órára. Ha már teljesen lehűlt a nagyon puha vajjal kikeverem és már kész is a krém.

És akkor jöjjenek a fázisképek:




Külön köszönet Gabinak a homoktorta blog írójának a segítségért!:)

2012. február 15., szerda

Torta Valentin napra

Hát persze, hogy erre a napra is sütöttem egy tortát. Minden alkalmat meg kell ragadni!:D Azért persze nem szerettem volna egész nap a konyhában robotolni, ezért sütöttem egy 18cm átmérőjű kör alakú piskótát, szokásos recept alapján 3 tojásból. Recept: itt. Amikor kihűlt szív formára faragtam, azért nem szív alakú formában sütöttem, mert domborút szerettem volna. Ezután 4-be vágtam a piskótát és megtöltöttem egy brutál egyszerű "krémmel" Ami tejszínhabból, citromhéjból és egy fél citrom levéből áll. Ezeket egybeöntöttem és kemény habbá vertem a tejszínhabot. Amit használtam tejszín az édesített volt, de ha valaki nem ilyennel készíti az természetesen ne hagyja ki a cukrot( porcukrot inkább) Betöltöttem a tortát, kívülről is lekentem. Majd hűtőbe tettem fél órára. Most lusta háziasszonyként unideccel burkoltam. ( ez most rózsaszínre volt begyúrva, de fehér illetve piros is lehet.) Miután leburkoltam piros gél festékkel, egy kis vízzel és ecsettel lefestettem. Ismét hidegre tettem és vártam hogy megszáradjon. Nem szeretem tortán a nem ehető díszeket, de most szatén szalagot tettem az aljára körbe és tetszett. Na ennyi írás után jöjjenek a képek.:


Legközelebb talán annyit változtatnék hogy kevésbé lenne íves a teteje mert így csak teljesen felülről  nézve látszik, hogy szív alakú! Mindegy az a lényeg, hogy NEKI tetszett!:D


2012. február 13., hétfő

Lili 1 éves

Pici lányom Barátnője tegnap lett 1 éves! Persze a bababulira vittünk tortát. Ami jó nagyra sikerült.
Sokat gondolkoztam, hogy milyen tortát készítsek, kívül és belül is. :) Végül ilyen lett:


A piskótát 37x20 cm-es formában sütöttem 5 tojásból ( recept: itt)
Miután kihűlt a bal felső csücsköt levágtam, és a bal oldalából még kivágtam egy négyzetet úgy , hogy az egyes talpa megmaradjon és felül is kb. egy ugyanakkora darab. A levágott négyzetet elfeleztem és az egyik felét a jobb oldalára tettem alulra, hogy ott is meglegyen a talpa. Tehát így jó kevés piskóta veszett kárba, vagyis a gyomromban:D Remélem érthetően írtam le. 
A krém pedig citromos túrós:
500ml tejföl
12ek cukor
2ek vaníliás cukor
500g túró
1 citrom reszelt héja és leve
2dl tejszín
1cs habfix

A tejfölt kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral. A citrom héját és levét is hozzáadom, végül a túrót. A tejszínt kemény habbá verem a habfixxel és összeforgatom a túrós masszával. Rögtön jó állagú krém lett belőle, nem kell hűtőbe rakni, hogy használható legyen.  
Ez jó nagy mennyiség még egy ekkora tortához is, maradt még  egy kicsi! 



2012. február 9., csütörtök

Hot dog kifli

Egyenlőre ez az utolsó dolog Limarától. Mint az összes eddigi ez is csodálatosan finom!

Receptet: itt megtalálhatjátok.  Semmit nem változtattam rajta, úgy tökéletes ahogy van!



2012. február 8., szerda

Expressz croissant

Visszatérve Limarához! Ezt a croissant is nagyon sokszor készítettem már. Egyik első próbálkozásom egyike van ezen a képen!

Reggelre frissen el lehet készíteni, úgy hogy este elkészítjük, hűtőbe tesszük és másnap csak kisütjük!

Bemásolom a receptet:
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
1 tojás a kenéshez


A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.


Mindenkinek javaslom, legalább egyszer próbálja ki!

2012. február 7., kedd

Mercedes jel torta

Apósom is februárban ünnepli a születésnapját. Kedvenc kocsimárkája a Merci ezért gondoltam csinálok neki egy emblémás tortát. Ilyen lett:


Piskóta a megszokott: recept itt. 3 tojásból csináltam 18cmes kapcsos formában. Krém: Diós krém szintén Kiskuktától. Már többször csináltam ezt a krémet, ahhoz képest, hogy vajas nagyon de nagyon finom. Receptjét bemásolom ide ahogy én csinálom:
2,5dl tej
2,5ek liszt
20dkg vaj( nem margarin)
20dkg cukor
15dkg darált dió

A lisztet csomómentesen elkeverem egy lábasban a tejjel. Felteszem a tűzre és sűrű masszát főzök belőle.
Kihűtöm vízfürdőben. A lágy vajat és a cukrot habosra keverem. Hozzákeverem a masszát majd a diót is.

Kívülről unidec-el burkoltam. Szürkére gyúrtam be az emblémához, mert ezüstöm nincs még. De szerintem így is tűrhető lett.Olyan egyszerű volt a torta, hogy gondoltam kicsit feldobom az oldalát kis golyókkal.
A lényeg Apósnak tetszett és nagyon ízlett!:D

2012. február 6., hétfő

Lego torta

Sógorom ma lett 7 éves!:D Igen viccesen hangzik, de tényleg! Az óvodába ezt a tortát vitte be, az otthon ünneplés kicsit később lesz arra valamilyen vonatos tortát kért.



Piskóta szokásos: itt megtalálható.  Krém szintén Kiskuktánál található: itt. Kivül  Unideccel burkoltam. Először fehérrel bevontam, és utána az egyesével kivágott lego darabkákat ragasztottam rá sima vízzel. A legokra jöhettek a pöttyök, én az a kislányom egyik duplojával csináltam. Így egyszerre 8 pöttyöt tudtam készíteni és kicsit haladósabb volt.:)
Nagyon tetszett az Ünnepeltnek. Remélem az oviban is sikert arat.

2012. február 5., vasárnap

Citromos-túrós kocka

Ezt a sütit már nagyon régen nem készítettem, de egy időben nagyon sokat. Nagyon finom és viszonylag hamar megvan. A recept Kiskuktától ered.

Leírom azért ide a receptet:
19x30-as tepsihez
100g cukor+ 40g a habba
175g liszt
75ml olaj
75ml tej
2tojás
1/2cs sütőpor

A tojásokat kettéválasztom, a sárgájához hozzáöntöm a több cukrot az olajat és a tejet. A lisztet összekeverem a sütőporral. A fehérjéket elkezdem kemény habbá verni egy csipet sóval és egy csepp citromlével, fokozatosan hozzáöntöm a kevesebb cukrot. A sárgáját összekeverem a hozzáöntött dolgokkal, a lisztet is hozzákeverem. A masszához keverem óvatosan a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
175 fokon sütöm amíg szép színe nem lesz.

A krémhez:
300g túró
4dl tejszín
1dl tejföl
kb. 5 ek porcukor
1cs vaníliás cukor
1 púpos ek étkezési  zselatin
1dl tej
1 citrom reszelt héja+ leve

A tejfölt, porcukortvaníliáscukort, túrót botmixerrel krémessé kavarjuk (vagy leturmixoljuk).
Az étkezési zselatint a tejjel elkavarjuk, majd oldódásig melegítjük, félretesszük.
A nagyon hideg tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a túrós pépet, majd a krémből 1 kanálnyit elkeverünk a zselatinban, majd több részletben hozzáadjuk a zselatint a krémhez. A krém kb1/3-át félretesszük a tetejére és az oldalára.

2012. február 4., szombat

Fordított banános süti

Piszkénél találtam ezt a receptet. Amikor átjöttek a Sógornőmék a kakaós csiga mellett ezt készítettem el.
Receptet nem írok: itt megtalálhatjátok
Egyedül annyit változtattam, hogy szegfűbors helyett egy csipet fahéjat tettem bele, és csak 2 banánt tettem egészben bele, azt ne kérdezzétek miért!:)

Hát nem lett túl étvágygerjesztő, de mindenkinek ízlett aki evett belőle.

2012. február 3., péntek

Vargabéles

Amikor Marisznál megláttam a Vargabélest azonnal eldöntöttem, hogy másnap megcsinálom. Elég egyforma receptek keringenek a neten. Én maradtam az ő receptjénél  csak mazsola nélkül és 50 dkg túróval és 25dkg tésztával készítettem.


Bemásolom a pontos receptet ahogy én csináltam:
25dkg cérnametélt
csipet só
3 tojás
20dkg cukor
1cs vaníliás cukor
50dkg túró
2,5dl tejföl
reszelt citromhéj
1csomag réteslap
vaj a tepsi kikenéséhez és a tetejére

Vizet forralok egy kis sóval, ha felforrt beleteszem a tésztát keverek rajta egyet és már ki is veszem A tojássárgáját a cukrokkal habosra keverem, összekeverem a túróval, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal. Belekeverem a tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a masszához.
Egy tepsit kikenek vajjal. Beleteszem a réteslap felét, ráöntöm a masszát és beborítom a réteslap másik felével. Megkenem olvasztott vajjal a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütöm.
Ha kész, kicsit pihentetem, felvágom és porcukorral megszórva tálalom.

Nagyon finom és kiadós sütemény. Mindenkinek ajánlom.


2012. február 2., csütörtök

Kakaós csiga

Hétvégén sógornőmék jöttek hozzánk, hogy játszanak a gyerekek. Kakaós csigát csináltam mert azt nagyon szereti Dominik.(Lánykám uncsitesója)
Keresgéltem receptet a neten amikor megtaláltam Barbi oldalán ezt a nagyon gyors kakaós csigát.(Ő Gesztenyénél találta) Nem kell keleszteni ezért tényleg villámgyors.
Követetm a recept utasításait, nem változtattam semmin. Azért bemásolom ide is a receptet:

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg liszt
50 ml tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél cs. sütőpor
Töltelékhez:
olaj a tészta kenéséhez a töltelék alá
4 ek porcukor
2 csapott ek. kakaópor


Elkészítés:

Robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat.
Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
Lisztezett felületen, kinyújtjuk és olajjal átkenjük.
A kakaós porcukor keverékkel egyenletesen megszórjuk, majd feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőbe 180 fokon pirosra sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.

2012. február 1., szerda

Kenyér

Mint már mondtam most jön pár recept Limara oldaláról, mint pl. ez is! Ez az ő mindennapi kenyere, most már a miénk is:) Ha nem is minden nap de egy két nap kivételével mindig megsütöm. Nagyon finom, ezerszer finomabb mint a bolti és nem megterhelő az elkészítése.
Ez még első kenyereim egyike, azóta már sokkal szebbek!:)

Leírom a receptet ahogy én csinálom:
2dl víz
0,7dl tej
2tk só
2ek vaj
csipet aszkorbinsav
2ek burgonyapehely
20dkg öregtészta
50dkg BL80 liszt( ha nincs akkor sima liszt+ 1 ek sikér)
1tk cukor
1-2dkg élesztő

Mindent bepakolok a kenyérsütő üstjébe és jól összedagasztatom. Kiveszem és duplájára kelesztem.
Ezután a háromnegyedét levágom és abból formázok kenyeret. Formázás: itt.
A maradékból 3 zsömlét csinálok. Formázás:itt A kenyeret egy sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem. Nekem 5,2l van ezért veszem csak a tészta 3/4-ét. A zsömléket pedig lefedve kelesztem.  Ha szépen megkelt a kenyér nagyon éles késsel bevágom és még 10-15 percig hagyom állni, hogy szépek legyenek a bevágások. Ezek után 230 fokos előmelegített sütőbe teszem, úgy hogy a jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel. Sütöm míg szép színe nem lesz. Amikor kiveszem fára teszem és lespriccelem vízzel. A zsömléket gőzös sütőben sütöm szintén míg szép színük nem lesz. Ezeket is lespriccelem ha megsültek.

Hálás köszönet LIMARÁNAK, hogy ilyen finom kenyeret kísérletezett ki. Na meg persze mindegyik másik receptjéért.